Maalämpö rivitaloon - Kannattava energiaremontti!

Rivitalo-osakeyhtiöt, Jämsä, 60 asuntoa

Maalämpö säästää energialaskusta puolet!

Jämsäläisellä pientaloalueella rivitaloyhtiö toisensa jälkeen vaihtaa öljyn maalämpöön. Jopa nykyisillä öljynhinnoilla energialaskusta on säästetty puolet.

Rivi-, pari- ja omakotitaloista koostuvan viehättävän pientaloalueen rakentaminen aivan Jämsän keskustan tuntumassa käynnistyi 1980-luvulla ja ajalle tyypilliseen tapaan rakennuksissa on yleensä öljylämmitys. Kuluvalla vuosikymmenellä yhtiö toisensa jälkeen on päätynyt vaihtamaan maalämpöön ja energiaremontteja tehdään tasaiseen tahtiin. Jämsäläinen, energiaremontteja toteuttava urakoitsija Jämsän LVI- ja Hydraulitarvike JHT Oy on vuodesta 2011 toteuttanut energiaremontin jo kuuteen yhtiöön. Maalämmöstä nautitaan nyt 60 asunnossa.

Valinta kohdistui Lämpöässä-maalämpöjärjestelmään, sillä kokonaishinnan ohella valintaan vaikuttivat laitteiston kotimaisuus ja asennuksen paikallisuus sekä avaimet käteen -toimitus.  Asukkaiden kannalta hanke sujui vaivattomasti. Vesikatkos oli vain muutaman tunnin ja lämmöt olivat pois päältä päivän ajan. JHT Oy:n toimitusjohtaja Kari Lahden mukaan rivitalokohteissa maalämpöön siirtyminen maksaa keskimäärin 70 000-200 000 euroa kohteen koosta riippuen – olettaen, että käytössä on ollut vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Takaisinmaksuajaksi voi laskea kuusi vuotta.

 

Lue lisää maalämpökohteistamme: oilonlampoassa.fi

 

Maalämmön suosio rivitaloissa kasvaa jatkuvasti

Pientalorakentajien siirtyminen maalämpöön on ollut vakaassa kasvussa jo pitkään. Nyt myös rivi- ja kerrostalot vaihtavat maalämpöön kiihtyvällä tahdilla. Maalämpö rivitaloon onnistuu samalla periaatteella kuin pienempiinkin kiinteistöihin. Takaisinmaksuaika on sitä lyhyempi mitä suurempi on lämmitysenergian tarve.

Rivitalon maalämpöpumppu voi säästää keskimäärin noin 60–70 % ostoenergiasta. Ekologinen ja pitkälti omavarainen maalämpö raivaa tilaa perinteisiltä lämmitysmuodoilta. Fossiilisten polttoaineiden hintakehitys, negatiivinen arvostus sekä vanhentuva laitekanta näkyvät perinteisten lämmitysmenetelmien vähenemisenä. Monilla alueilla maalämpö on rivitalossa kaikista lämmitysmuodoista edullisin ja järkevin vaihtoehto.

Maalämpö on saneerattavaan rivitaloon vaivaton ratkaisu

Yleensä vanha patteriverkosto voidaan yhdistää maalämpöjärjestelmään suoraan. Joissakin tapauksissa pattereita uusitaan. Patteriverkoston lämpötilaksi riittää lähes poikkeuksetta kovillakin pakkasilla alle +65 astetta, jolloin maalämpö riittää rivitalossa koko rakennuksen lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuottamiseen.

Rivitalon lämmin käyttövesi edullisimmin maalämmöllä 

Rivitalon lämpimän käyttöveden kulutus on merkittävä. Käyttöveden lämmitysjärjestelmä yhdistetään maalämpöön, mikä lisää energian säästöä ja pienentää edelleen asumiskustannuksia. Lämpöässän kehittämä tunnettu ja pitkälle hiottu maalämpötekniikka perustuu siihen, että myös käyttövesi tuotetaan energiatehokkaimmin. Lämpöässän maalämpöpumput mahdollistavat lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tuoton samanaikaisesti energiatehokkaimmalla tavalla, hyödyntämällä maalämpötehoa moniportaisella lämmönsiirrolla eli Lämpöässän tulistustekniikalla.

Maalämpöön siirtynyt rivitalo on etulyöntiasemassa asuntomarkkinoilla

Rivitalon maalämpö nostaa kiinteistön arvoa ja pienentää asuinkustannuksia. Rivitalon maalämmön tuottamat säästöt lämmityskustannuksissa ovat normaalisti huomattavasti suuremmat kuin lämmitysjärjestelmän vaihtoa varten otetun lainan kulut, joten maalämpö tuottaa taloyhtiölle positiivista kassavirtaa heti. Rivitalon maalämpöjärjestelmä näkyy asuntojen arvon nousuna. Maalämpöpumpun edullinen jäähdytys lisää asuntojen houkuttavuutta, taloudellisuutta ja asuinmukavuutta. Jäähdytys tai viilennys saadaan koko kesän viileinä pysyvistä porakaivoista hyvin pienellä ostoenegian kulutuksella. Viileä ilma voidaan jakaa asuntoihin esimerkiksi kattoon asennettavilla konvektoreilla ilman vedontunnetta.

Rivitalon erillinen lämpökeskus maalämmöllä

Maalämpö rivitaloon tai muuhun isompaan kiinteistöön onnistuu helposti erillisellä Lämpöässän maalämpökeskuksella. Tällöin rakennuksen sisällä ei vaadita erillistä tilaa lämmitysjärjestelmälle. Lämpöässä Maalämpökeskus on tehtaalla valmiiksi rakennettu kokonaisuus, joka siirretään suoraan kohteeseen. Maalämpökeskus suunnitellaan aina kohteen lämmitys-, lämmin käyttövesi- ja jäähdytystarpeiden mukaan. Valmis paketti toteutetaan yksien seinien sisään Lämpöässän tehtaalla Lapualla, jolloin varmistetaan asennusten virheettömyys ja mahdollistetaan nopea asennus.

Mitä maalämpö rivitaloon maksaa?

Pyydä kustannusarvio ja asiantuntijan apu suunnitteluun: https://lampoassa.fi/tarjouspyynto/

Kohde
Rivitaloyhtiöt, 60 asuntoa
Maalämpöurakoitsija
Jämsän LVI- ja Hydraulitarvike JHT Oy
Takaisinmaksuaika
n 6 v

Rivitalon maalämpö helposti erillisellä lämpökeskuksella

Energiansäästölaskuri

Kohteen tyyppi

kartta

Kohteen tiedot


Asukkaita
hlö
Lämmitettävä pinta-ala
Sähkön kulutus vuodessa
kWh
Öljyn kulutus vuodessa
litraa

Lämmityskustannusvertailu

Lämmitystapa   Suorasähkö Öljylämmitys Maalämpö
Ostoenergian hinta c/kWh
Energian hinnan muutos %/vuosi
Lämmitysenergia kWh/h 19810.5 17600 19810
- josta käyttöveden
lämmittämiseen
Hyötysuhde COP 0,95 0,8 4,0
Ostettava energia Kwh/v 22000 22000
Lämmitysenergian hinta €/v 200 220 100
Lämmitysenergian hinta €/5v 1000 1100 500
Lämmitysenergian hinta €/10v 2000 2200 1000
Maalämmöllä säästät energiassa jopa

1 vuosi

5 vuotta

10 vuotta

Kiinnostuitko?

Laskuri on suuntaa-antava ja sen laskelmat perustuvat täystehoisen maalämpöpumpun ominaisuuksiin. Lopulliseen tulokseen vaikuttavat myös asuintottumukset ja muut yksilölliset tekijät.