"Kerrostalon lämpö tuotetaan maalämmöllä puhtaasti omalta tontilta."

Kemin Vilmilä, Kerrostalo, 640 m²

Maalämpö kerrostaloon – öljystä maalämpöön

Kemin Vilmilässä vanhan puolustusvoimien kerrostalon peruskorjauksessa tehtiin myös energiaremontti, kun kerrostalon öljylämmitys vaihdettiin maalämpöön. Sen yhteydessä vesikiertoinen patterilämmitys korvattiin asukasystävällisellä lattialämmityksellä. 14 asunnon kerrostalossa kahden öljykattilan tilalle asennettiin 3 000 litran tulistusvaraaja sekä Lämpöässän maalämpöpumppu. Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Arto Heikkisen mukaan taloremontin rahoituspohjaa katettiin siirtymällä öljystä pois.

– Jos verrataan, että talossa remonttia edeltävä vuoden öljylasku oli noin 20 000 euroa ja maalämmöllä tarvitaan esimerkiksi 4 000 euroa sähkölaskuun, investointi on  kannattava, Heikkinen sanoo. Öljystä maalämpöön siirtyminen vaatii lisää sähköä, koska pumput toimivat sähköllä. Maalämpö on Vilmilän kiinteistön kokoisessa kohteessa noin 50 000 euron investointi arvonlisäveroineen.

– Kun säästöä tulee vuosittain reilusti yli 10 000 euroa, maalämpöinvestointi maksaa itsensä muutamassa vuodessa takaisin. Maalämpöpumpun hyötysuhde on kolme, jolloin yhdellä kilowattitunnilla sähköä saadaan kolme kwh lämpöä, kohteen maalämpöurakoinnista vastannut Insinööritoimitsto Warmalämpö Oy:n toimitusjohtaja Mika Poikela sanoo. Maalämmön voi asentaa rakennukseen, jossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.

Maalämpö kerrostaloissa yleistyy jatkuvasti

Pientalorakentajien siirtyminen maalämpöön on ollut vakaassa kasvussa jo pitkään. Nyt myös rivi- ja kerrostalot vaihtavat maalämpöön kiihtyvällä tahdilla. Yhtenä syynä tähän on kallistuva kaukolämpö. Maalämpö kerrostaloon onnistuu samalla periaatteella kuin pienempiinkin kiinteistöihin. Takaisinmaksuaika on sitä lyhyempi mitä suurempi on lämmitysenergian tarve. Maalämpö uuteen kerrostaloon on jo alueesta riippuen halvempaa kuin kaukolämpö.

Kerrostalon maalämpöpumppu voi säästää keskimäärin noin 60–70 % ostoenergiasta. Ekologinen ja pitkälti omavarainen maalämpö raivaa tilaa perinteisiltä lämmitysmuodoilta. Fossiilisten polttoaineiden hintakehitys, negatiivinen arvostus sekä vanhentuva laitekanta näkyvät perinteisten lämmitysmenetelmien vähenemisenä. Monilla alueilla maalämpö on kerrostalossa kaikista lämmitysmuodoista edullisin ja järkevin vaihtoehto. Myös rivitaloissa maalämpö on erittäin kilpailukykyinen.

Maalämpö on vanhaan kerrostaloon vaivaton ratkaisu

Yleensä vanha patteriverkosto voidaan yhdistää maalämpöjärjestelmään suoraan. Joissakin tapauksissa myös pattereita uusitaan. Kerrostalossa patteriverkoston lämpötilaksi riittää lähes poikkeuksetta kovillakin pakkasilla alle +65 astetta, jolloin maalämpö riittää koko rakennuksen lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuottamiseen.

Kerrostalon lämmin käyttövesi edullisimmin maalämmöllä 

Kerrostalossa lämpimän käyttöveden kulutus on suuri. Käyttöveden lämmitysjärjestelmä yhdistetään maalämpöön, mikä lisää energian säästöä ja pienentää edelleen asumiskustannuksia. Lämpöässän kehittämä tunnettu ja pitkälle hiottu maalämpötekniikka perustuu siihen, että myös käyttövesi tuotetaan energiatehokkaimmin. Lämpöässän maalämpöpumput mahdollistavat lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tuoton samanaikaisesti energiatehokkaimmalla tavalla, hyödyntämällä maalämpötehoa moniportaisella lämmönsiirrolla eli Lämpöässän tulistustekniikalla.

Maalämpöön siirtynyt kerrostalo on etulyöntiasemassa asuntomarkkinoilla

Kerrontalon maalämpöinvestointi nostaa kiinteistön arvoa ja pienentää asuinkustannuksia. Kerrostalon maalämmön tuottamat säästöt lämmityskustannuksissa ovat normaalisti huomattavasti suuremmat kuin lämmitysjärjestelmän vaihtoa varten otetun lainan kulut, joten maalämpö tuottaa taloyhtiölle positiivista kassavirtaa heti. Kerrostaloon investoitu maalämpöjärjestelmä näkyy asuntojen arvon nousuna.

Kerrostalon edullinen jäähdytys maalämpöpumpulla

Maalämpöpumpun edullinen jäähdytys lisää asuntojen houkuttavuutta, taloudellisuutta ja asuinmukavuutta. Jäähdytys tai viilennys saadaan koko kesän viileinä pysyvistä porakaivoista hyvin pienellä ostoenegian kulutuksella. Viileä ilma voidaan jakaa asuntoihin esimerkiksi kattoon asennettavilla konvektoreilla ilman vedontunnetta.

Kerrostalon lämpökeskus maalämmöllä

Maalämpö kerrostaloon, rivitaloon tai muuhun isompaan kiinteistöön onnistuu helposti erillisellä Lämpöässän maalämpökeskuksella. Tällöin rakennuksen sisällä ei vaadita erillistä tilaa lämmitysjärjestelmälle. Lämpöässä Maalämpökeskus on tehtaalla valmiiksi rakennettu kokonaisuus, joka siirretään suoraan kohteeseen. Maalämpökeskus suunnitellaan aina kohteen lämmitys-, lämmin käyttövesi- ja jäähdytystarpeiden mukaan. Valmis paketti toteutetaan yksien seinien sisään Lämpöässän tehtaalla Lapualla, jolloin varmistetaan asennusten virheettömyys ja mahdollistetaan nopea asennus.

Mitä maalämpö kerrostaloon maksaa?

Pyydä kustannusarvio ja asiantuntijan apu suunnitteluun: https://lampoassa.fi/tarjouspyynto/

Kohde
Kerrostalo, 640 m²
Toimitussisältö
Lämpöässä T60, 3000 litran tulistusvaraaja
Energiaremontti tehty
2010
Maalämpöurakoitsija
Insinööritoimisto Warmalämpö Oy / Mika Poikela
Investointi
50 000 €
Säästö / v
yli 10 000 €
Takaisinmaksuaika
n. 4 v

Kerrostalon maalämpö helposti erillisellä lämpökeskuksella

Energiansäästölaskuri

Kohteen tyyppi

kartta

Kohteen tiedot


Asukkaita
hlö
Lämmitettävä pinta-ala
Sähkön kulutus vuodessa
kWh
Öljyn kulutus vuodessa
litraa

Lämmityskustannusvertailu

Lämmitystapa   Suorasähkö Öljylämmitys Maalämpö
Ostoenergian hinta c/kWh
Energian hinnan muutos %/vuosi
Lämmitysenergia kWh/h 19810.5 17600 19810
- josta käyttöveden
lämmittämiseen
Hyötysuhde COP 0,95 0,8 4,0
Ostettava energia Kwh/v 22000 22000
Lämmitysenergian hinta €/v 200 220 100
Lämmitysenergian hinta €/5v 1000 1100 500
Lämmitysenergian hinta €/10v 2000 2200 1000
Maalämmöllä säästät energiassa jopa

1 vuosi

5 vuotta

10 vuotta

Kiinnostuitko?

Laskuri on suuntaa-antava ja sen laskelmat perustuvat täystehoisen maalämpöpumpun ominaisuuksiin. Lopulliseen tulokseen vaikuttavat myös asuintottumukset ja muut yksilölliset tekijät.