Maalämmön kotitalousvähennys 2017

Uusimmat kirjoitukset

Arkisto

Avainsanat

Kotitalousvähennyksen osuus työstä nousi 2017

Kun uusit kotisi lämmitysjärjestelmän, saat vähentää syntyneitä kustannuksia veroistasi. Vuonna 2017 saat vähentää 50 % työn osuudesta (45 % vuonna 2016).  Vähennys kannattaa hyödyntää, pariskunnan maksimivähennys on yhteensä 4 800 euroa. Kotitalousvähennys koskee ainoastaan olemassa olevia lämmitysjärjestelmiä. Tällä hetkellä erityisesti öljy- ja sähkölämmityksiä vaihdetaan maalämpöön.

Maalämpö ja kotitalousvähennys maalämmön asennukseen?

Maalämpöpumpun hankinnan kokonaiskustannus riippuu tuotteesta ja tekijästä. Verotuksessa vähennettävät työkustannukset muodostuvat lämmönkeruuputkistosta, laitteen vaatimasta asennustyöstä, asennusympäristöstä johon pumppu sijoitetaan sekä olemassa olevasta lämmitysjärjestelmästä. Mitä suurempi lämmitysenergian tarve, sitä isompi lämpöpumppu ja pidempi maalämmön keruuputkisto tarvitaan. Edullisempi lämpöpumppu tai liian pieneksi mitoitettu laite voi tulla käytössä reilusti kalliimmaksi.

Lämmitysjärjestelmää uusittaessa maalämpö kerätään usein kallioon porattavalla lämpökaivolla, jolloin pihaa ja puutarhaa ei tarvitse sotkea. Jos lähellä on pelto, niin silloin lämmönkeruuputket voidaan toki upottaa sinne. Lämpökaivon kustannukset hyväksytään lähes kokonaan työkustannukseksi. Tällä on valtava vaikutus kotitalousvähennykseen, koska porakaivon osuus hankintakustannuksista on suuri. Se on keskiverto omakotitalossa n. 5000e, jolloin saatava kotitalousvähennys on merkittävä. Kotitalousvähennys on niin merkittävä, että se tasaa maalämpöpumpun ja ilma/vesilämpöpumpun välillä olevaa investointikustannuseroa, joka tulee tuosta porakaivosta. Muu hankintakustannus laitteilla on samaa luokkaa. Käytössä maalämpö myös säästää eniten, koska se saa talvellakin tuotettua lämmön loistavalla hyötysuhteella. Maalämpö muuttuu muutamassa vuodessa kannattavimmaksi jopa ilman veroetuakin. Täten on järkevää hankittaessa hyödyntää porakaivon kotitalousvähennys ja nauttia sitten suurinta mahdollista säästöä vuodesta toiseen (kuva alla).

Paljonko on maalämmön kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennystä voi saada nyt 50% työosuuden hinnasta, Omavastuu on 100 euroa ja enimmäismäärä 2 400 euroa/henkilö. Summa on henkilökohtainen, joten pariskunnan maksimivähennys on yhteensä 4 800 euroa. Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Vähennys myönnetään sinä vuonna, jona olet maksanut kulut. Jos remontti ajoittuu vuodenvaihteeseen, voit hyödyntää kotitalousvähennystä kahtena eri verovuotena maksettujen laskujen mukaan. Omavastuuosuus vähennetään molempina vuosina.

Miten haen maalämpöpumpun kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennyksen tiedot voit ilmoittaa Verohallintoon usealla tavalla. Voit tehdä sen vuoden 2016 veroilmoituksella tai huomioida vuoden 2017 verokortille. Jos et halua muutosta verokorttiisi, voit ilmoittaa vuoden 2017 kotitalousvähennyksen Palkka.fi:ssä. Jos huomaat vasta jälkikäteen, että olisit voinut saada kotitalousvähennystä, voit hakea verotukseesi muutosta verotuksen päättymisen jälkeen. Muista säästää kaikki lämmitysjärjestelmäremonttiin liittyvät kuitit!

Lisätietoja: http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys

PYYDÄ KUSTANNUSARVIO, NIIN TIEDÄT: https://lampoassa.fi/tarjouspyynto/