Elämäsi kannattavin ympäristöteko

Uusimmat kirjoitukset

Arkisto

Avainsanat

Lämpöässä maalämpöpumppu toimii moitteetta testatusti ainakin 25 vuotta ja kun sen vaihtaa uuteen malliin syntyy vielä säästöjä.

Maalämpö on kiireisen yrittäjän perheessä paras lämmitysmuoto. Sen LVI-alan ammattilainen, yrittäjätaustainen Pekka Kutvonen huomasi välittömästi, muutettuaan Mäntsälän Nummisiin vuonna 2004. Perheen hankkima omakotitalo oli rakennettu 1989 ja siinä oli alkuperäinen Lämpöässän maalämpöpumppu. Samainen maalämpöpumppu tuotti lämpöä omakotitalon lämmitykseen ja kaiken viisihenkisen perheen tarvitseman lämpimän käyttöveden aina viime vuoteen saakka. Sitten Pekka Kutvosesta alkoi tuntua, että 25 vuotta on jopa maalämpöpumpulla kunnioitettava ikä ja ehkä oli tullut aika ryhtyä kyselemään tarjouksia sen uusimiseksi.

– Lämpöpumppu ei ollut rikki ja toimi moitteettomasti, joten laitetta ei olisi vielä ollut pakko vaihtaa. Arvelin kuitenkin, että tekniikka on kehittynyt jo niin paljon, että uudella maalämpöpumpulla olisi mahdollisuus saavuttaa myös säästöjä energialaskussa, Pekka Kutvonen kertoo.

Sopii myös pieneen tilaan
Kutvosten kiinteistö koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta, joista varsinainen päärakennus on kooltaan 180m2 ja tekninen tila sijaitsee toisen 60-neliöisen mökin kupeessa. Tarjouksia kyseltäessä yksi kriteereistä hinnan lisäksi oli, että varaaja olisi samassa yksikössä varsinaisen lämpöpumpun kanssa. Tämä onnistui vain Suomen Lämpöpumpputekniikan uudelta Lämpöässä Vm 14.0 -mallilta. Sen lämminvesivaraaja on tilavuudeltaan 480 litsaa.

– Myös hinta oli kilpailukykyinen, Pekka Kutvonen lisää.

Kutvonen pitää ehdottoman tärkeänä, että maalämpöpumppu on täystehoinen.

– Järjestelmän tulee pystyä tuottamaan kaikki tarvittava lämpö myös kovemmilla pakkasilla ja kaikki suuren perheen tarvitsema lämmin vesi, hän painottaa.

Kutvonen sanoo, että maalämpö on huoleton lämmitysvaihtoehto. Kun sen on kerran asennuttanut, mitään sen eteen ei tarvitse tehdä. Tarkkailla tai huoltaa sitä ei tarvitse, eikä polttoainetta tarvitse muistaa tilata.

– Modernin Lämpöässä -maalämpöpumpun ÄssäControl-automatiikka on helppokäyttöistä ja selkeää. Laitetta voi ohjata etänä ja jos haluaa, kaikki mittaustiedot tallentuvat pilveen, josta niitä voi seurata pitkälläkin aikavälillä vaikkapa trendikäyrinä.

Tehokas ja pieniääninen
Ja ne energiakustannukset näyttävät laskeneen noin 20%, mikä on näkynyt myös sähkölaskussa. Iloisena yllätyksenä tuli uuden maalämpöpumpun todella hiljainen ääni.

– Uudesta Lämpöässä Vm:stä ei oikeastaan edes huomaa, että se on päällä. Tekniikka on kehittynyt todella paljon!

Koska Kutvosilla ei varsinaisesti tarvinnut tehdä muuta kuin vaihtaa vanha maalämpöpumpu uuteen, remontti kesti vain yhden päivän. Uuden lämpöpumpun myötä järjestelmään olisi mahdollista liittää myös energiatehokas ja erittäin edullinen viilennys, mutta toistaiseksi siihen ei ole ollut tarvetta. Kiireisessä perheessä ei lämmityksestä tarvitse huolehtia.

– Voimme luottaa, että uusikin maalämpöpumppumme antaa meille 25 vuotta huoletonta lämpöä, Pekka Kutvonen huomauttaa.

Alkuperäinen artikkeli luettavissa täällä.