Tutkimus maalämmön ja ilma/vesilämpöpumpun säästöistä

Uusimmat kirjoitukset

Arkisto

Avainsanat

Lämmityskustannukset keskiverto-omakotitalossa

Lämpöässä maalämpöpumppu säästää yli 2000 € vuodessa verrattuna sähkö‐ tai öljylämmitykseen keskiverto omakotitalossa. Ilma/vesilämpöpumppuun verrattuna säästö on noin 600e vuodessa. Laskemassa on oletettu lämmitysenergian vuosikulutukseksi n. 24 000kWh, mikä on vuosittaisena lämmityskustannuksena n. 2700€ suoralle sähkölämmitykselle.

Lämmitysjärjestelmää hankkiessa tulee muistaa, että hankinta on pitkäikäinen ja vaikuttaa tuleviin elinkustannuksiin sekä talon jälleenmyyntiarvoon. Mitä enemmän olet tulevaisuudessa riippumaton energian maailmanhinnasta ja ostoenergiasta, sitä vapaampi olet ja sitä enemmän säästät. Alla olevassa kuvassa esitetään Lämpöässä maalämmön ja ilmavesiratkaisujen lämmityksen vuosikustannuksia.

Lämpöässästä saadaan myös jäähdytys lähes ilmaiseksi. Jos viilentäminen ilma/ilma‐ tai ilma/vesilämpöpumpulla kuluttaisi 2,5 kW sähkötehon, niin Lämpöässällä sama jäähdytys kuluttaa 0,2 kW! Tämä tarkoittaa satojen eurojen vuosisäästöä viilennyksessä.
Lämpöässä maalämpöpumpun hankinta on hieman kalliimpi kuin ilma/vesilämpöpumpun. Ero tulee maalämmön vaatimasta lämmönkeruupiirin kustannuksesta. Tämä kuitenkin kiritään umpeen muutamassa vuodessa käyttökustannusten säästöllä. Alla olevista kuvista näet kukkarosi tilanteen lämmitysjärjestelmähankinnan myötä, vertailukohtana on sähkö‐ ja öljylämmitys.

Uudisrakentajalle maalämpöä ja edullista maaviilennystä

Lämpöässä säästää 600e/vuosi enemmän kuin ilma/vesilämpöpumppu, hankintahinnan ero kurotaan umpeen 3 vuodessa (kuva 2)! Tämän jälkeen se on 600e voittoa/vuosi! Lämpöässällä olet yli 10000e rikkaampi jo 9 vuodessa sähkölämmittäjään verrattuna! Investointivaiheessa lähdetään tietysti liikkeelle miinukselta, koska sähkölämmityksen investointi on pienempi kuin lämpöpumppujen. Muutamassa vuodessa tilanne kuitenkin muuttuu päälaelleen. Säästöillä saadaan hankinnasta voittoa.

Kun huomioidaan jäähdytys, Lämpöässä säästää porakaivoratkaisussa joka vuosi lähes 800e enemmän kuin ilma/vesilämpöpumppu, hankintahinnan ero kurotaan umpeen 5 vuodessa (kuva 3)! Tässä yhdistetyssä lämmitys/jäähdytysvertailussa on  sähkölämmitystä avusatamassa myös ilmalämpöpumppu, joka tuottaa viilennyksen kesällä ja avustaa lämmityksessä talvella. Silti Lämpöässällä olet 10000e sähkölämmittäjää rikkaampi jo 11 vuodessa, vaikka investointikustannus onkin isompi johtuen porakaivosta.

Lämmitysjärjestelmäremppaaja

Lämmitysremontissa kannattaa muistaa, että maalämpöjärjestelmän porakaivosta saa kotitalousvähennyksen. Tämä lyhentää takaisinmaksuaikaa ja voit nähdä uuden lämmitysjärjestelmäsi kannattavana sijoituksena. Maksat investoinnin käyttökustannusten säästöllä ja tämän jälkeen jäät voitolle joka vuosi. Lämpöässällä olet yli 10000e rikkaampi jo 11 vuodessa verrattuna sähkö‐ tai öljylämmittäjään (kuvat 4 ja 5)! Lämpöässä säästää joka vuosi lähes 600e enemmän kuin ilma/vesilämpöpumppu, hankintahinnan ero kurotaan umpeen 4 vuodessa!

Kotitalousvähennys, lämmitysjärjestelmärempan veroetu

Vuonna 2016 kotitalousvähennys on 45 % työn osuudesta. Kotitalousvähennyksen määrä on enintään 2 400 euroa/hlö. Omavastuu on 100 €. Kahden aikuisen taloudessa summa on siis 4800e.

Maksimimäärän euroa/hlö saa, kun laskussa työn osuus on noin 5 555 euroa (45 % x 5 555 euroa = 2 499,75 euroa – omavastuu 100 euroa = 2 399,75 euroa).

Maalämpöpumpun porakaivolaskusta saa laskea 80 % kotitalousvähennykseen eli se huomioidaan lähes kokonaan. Lämmitysjärjestelmää uusittaessa maalämpöpumpun asennuksesta saa huomattavasti suuremman kotitalousvähennyksen, jolloin jo hankintahinnan ero kaventuu hyvin pieneksi. Alla olevassa taulukossa on laskettu suuntaa‐antavia aloituskustannuksia lämmityslaitteelle. Maalämpöpumpun investointi jää hieman suuremmaksi kotitalousvähennyksen jälkeen, mutta ero kiritään nopeasti umpeen vuosittaisella säästöllä. Sähkön hinnaksi on laskelmissa arvioitu 12 cent/kWh ja öljyllä 90cent/l.

Faktaa lämpöpumppuvertailun taustalla:

Lämpöpumppujen tehokkuusarvot saatiin direktiivin EU 811/2013 mukaisista virallisista testituloksista, Suomen ilmasto (kylmä ilmasto‐olosuhde). Näin varmistettiin vertailukelpoisuus ja todenmukaisuus. Maalämpöpumpun ja ilma/vesilämpöpumpun tehokkuudet on ilmoitettu alla olevassa taulukossa. Luku kertoo kuinka moninkertaisesti käytetyllä sähköllä saadaan tehtyä lämpöä. Esimerkiksi uudessa talossa 1kW sähköllä saadaan tuotettua 5,6 kW lämpöä Lämpöässä maalämpöpumpulla.

Lämpöässä maalämmöllä lämmiteltäessä ei tarvitse kylmänäkään talvena jännittää laitteen toimintaa tai sähkölaskua. Lämpöässä toimii kovillakin pakkasilla täydellä teholla ja hyötysuhde pysyy samana kuin ilma/vesilaitteella +2 C lämpötilassa. Vertailun  ilma/vesilämpöpumpulla alin toimintaraja ‐20C, jolloin se muuttuu kokonaan sähkölämmitykseksi.

Pakkasrajan ‐20 ⁰C ylittäviä päiviä on vuodessa keskimäärin 10 (Jyväskylä). Tämä vastaa n. 2400 kWh:n lämmitysenergiaa eli n. 10 % koko vuoden lämmitysenergiantarpeesta vertailun omakotitalossa.

Käyttöveden energiatehokkuus on Lämpöässä maalämpöpumpuilla poikkeuksellisen korkea. Tämä johtuu Lämpöässän erilaisesta tavasta tuottaa kuumaa käyttövettä. Kaiken lisäksi Lämpöässä tekee sitä
samanaikaisesti lämmityksen kanssa. Lämmintä vettä riittää!


‐Lämpöässä tekninen osasto

Lataa tutkims pdf-tiedostona